St. Mooi Groenlo ziet wel een mogelijk verband tussen “Beukensterfte” in Groenlo.

De afgelopen maanden zijn er verschillende problemen ontstaan met monumentale beuken langs de gracht in Groenlo. E.e.a. heeft inmiddels geleid tot de kap van 3 monumentale beuken (één bij de Halve Maan en twee bij de Maliebaan). 

De Gemeente en St. Mooi Groenlo hebben contact met elkaar over deze problemen.

Hoewel het moeilijk is om aan te geven wat de oorzaak is van de slechte gesteldheid van de bomen (landelijk ondervinden veel beuken problemen a.g.v. opeenvolgende droge voorjaren) is er volgens St. Mooi Groenlo mogelijk wel een verband tussen de individuele beukenproblemen. Dit i.t.t. wat burgemeester Heijman recent in de dagbladen veronderstelde klik hier voor dat artikel

Rondom om deze probleembeuken zijn namelijk de afgelopen jaren in het kader van o.a. Vestingstadbeleid met lichte en zware machines grondwerkzaamheden verricht, buurbomen gekapt en verharde parkeerplaatsen aangelegd. Hierdoor verandert de periferie rondom de overgebleven bomen en het is algemeen bekend dat met name de beuk en haar wortelgestel daar gevoelig voor is…….

2011-08-17 beuken malibaan2011-08-16 beuken stadspark

2011-08-09 beuk voor halve maan

Fotos v.l.n.r: Zuurstofleidingen in het Stadspark, de inmiddels gekapte Halve Maan beuk en de 2 gekapte Maliebaanbeuken 

Mn. de problemen rond de beukenrij in het Stadspark (bij de hertenweide) komen helaas als een verrassing omdat de gemeente in goed overleg met onder andere belangenverenigingen en de Bomenstichting zorgvuldig te werk is gegaan. Goed is, dat de gemeente niet afwacht en meteen maatregelen heeft getroffen, o.a. door zuurstofleidingen aan te leggen onder het glacis. 

Op de Maliebaan worden nu echter langzamerhand de gevolgen zichtbaar van de grondwerkzaamheden van 4 jaar geleden. In augustus 2007 werd n.l. het bomenbestand ter plekke helaas uitgedund door 43 zware bomen te kappen ten behoeve van de reconstructie van het bolwerk en de aanleg van  verharde parkeerplaatsen. St. Mooi Groenlo (toen nog actiegroep "Red de Bomen") waarschuwde destijds al voor een sterfhuisconstructie.
Jammer genoeg lijkt het er daarom op dat het bij de kap van deze 2 Maliebaanbeuken niet zal blijven, omdat vele anderen bomen op de Maliebaan er inmiddels ook slecht aan toe zijn.

Binnenkort volgt er een gesprek tussen St. Mooi Groenlo en de gemeente over o.a. de toekomst van de overgebleven bomen op de Maliebaan. Het is belangrijk dat alle partijen lering trekken uit de onstane huidige situatie, mede gezien het feit dat Groenlo aan de vooravond staat van de reconstructie van opnieuw een boomrijk vestingwerk, namelijk de Kanonswal.

Heeft U vragen neem dan contact met ons op of stuur een mail naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

 

 

 

Sponsoren

  • w3studio-webdesign
foto1.jpg
foto2.jpg
foto3.jpg
foto4.jpg
foto5.jpg
foto6.jpg
foto7.jpg
foto8.jpg