Regionale bomenvrienden gaan samenwerken t.b.v. Achterhoekse bomen

In verschillende Achterhoekse gemeenten zijn individuen of kleine lokale organisaties actief als het gaat om boombescherming. Soms gebeurt dit met ondersteuning / onder de paraplu van de landelijke organisatie “de Bomenstichting”.

De landelijke Bomenstichting is echter miden 2011 in financiele problemen gekomen en wordt mogelijk opgeheven.

Daarom vond er in het najaar van 2011 in Lochem een regionale bijeenkomst plaats van een aantal Achterhoekse bomenvrienden, afkomstig uit Eibergen, Neede, Groenlo en Lochem. Een deel van hen is aangesloten bij de Bomenstichting en heeft daarom al de nodige ervaring opgedaan.

Het doel van de bijeenkomst was o.a. om te kijken hoe men als regio (Achterhoek) de krachten kan bundelen als het om boombescherming gaat, en hoe men in de toekomst boomkennis en ervaring kan uitwisselen.

Helaas kwam in de gesprekken duidelijk naar voren dat er zich in de verschillende Achterhoekse gemeenten dezelfde problematiek voordoet als het om bomen gaat:
- afname van het aantal monumentale bomen
- liberalisering van gemeentelijk kapbeleid
- afsterving van bomen a.g.v. onvoldoende kennis, b.v. door rigoreuze bouwactiviteiten in de buurt van bomen
- gemeentebestuurders die groenbeleid niet al te serieus nemen en onvoldoende aandacht hebben voor het economisch belang van groen

Achterhoekse gemeenten en de provincie blazen in het algemeen telkens weer hoog van de toren met kreten zoals “duurzaamheid” en “groen gemeentebeleid” maar vervolgens blijven de prioriteiten helaas toch sterk bij de economische belangen liggen..

De conclusie v/d bijeenkomst in Lochem was dat er in ieder geval voldoende mogelijkheden liggen tot verdere  samenwerking om de bomen in de Achterhoek die bescherming te geven die ze verdienen. Eind van dit jaar is een volgend “Achterhoeks bomenoverleg” gepland.

Wilt U meer informatie over dit onderwerp stuur ons dan een mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

 

 

 

 

 

Sponsoren

  • w3studio-webdesign
foto1.jpg
foto2.jpg
foto3.jpg
foto4.jpg
foto5.jpg
foto6.jpg
foto7.jpg
foto8.jpg