Zondag 4 maart: lezing over Jugendstil en bezoek pand Buve

"WAT  U  MISSCHIEN  ALTIJD  AL  OVER  JUGENDSTIL WILDE WETEN"

Dat was de titel van de lezing die Jalf Flach uit Aalten zondagmiddag 4 maart gaf in het theehuis / galerie Basten Asbeck aan de Nieuwestraat in Groenlo. Tevens werd er (waarvoor dank aan eigenaar Hennie Kok) een bezoek gebracht aan een naburig Jugendstilpand in Groenlo, nl. het onlangs verbouwde pand van voormalig bakker Buve in de Beltrumsestraat.

Ondersteund door een PowerPoint presentatie probeerde Jalf Flach (studeert kunstgeschiedenis aan de Open Universiteit) de kunst van de tijd rond 1900 in beeld te brengen. En dat lukte want de prachtige fotos van voorbeelden maakten veel indruk op 50 belangstellenden.Art Nouveau / Jugendstil, ontstond als reactie op de industriële revolutie. Het was een kunst die  was doortrokken van heimwee naar het eerlijke handwerk.  Art Nouveau werd geïnspireerd door aan de natuur ontleende vormen en had de oprechte wens een mooiere wereld te creëren.

Een deel van de lezing werd gewijd aan de wijze waarop de Jugendstil haar vormgeving in de Achterhoek vond.  Dit werd prachtig in beeld gebracht met fotos van panden uit o.a. Winterswijk, Doesburg, Wehl, Winterswijk en Aalten.

Vervolgens kon in het pand Buve zowel binnen als buiten de levendige Jugendstilelementen bewonderd worden, en werd duidelijk dat er met de restauratie weer een prachtige pand is ontstaan.

Zie voor meer over Jugendstil ook de prachtige site van Jalf Flach: www.rondom1900.nl


 

Sponsoren

  • w3studio-webdesign
foto1.jpg
foto2.jpg
foto3.jpg
foto4.jpg
foto5.jpg
foto6.jpg
foto7.jpg
foto8.jpg